7 eigenschappen van effectief leiderschap

Recensie door: Frans van Schijndel  
Stephen Covey (1933) is medeoprichter van de FranklinCovey Company (3.500 medewerkers) en is een veel gevraagd spreker. Hij heeft de afgelopen 30 jaar veel trainingen uitgevoerd voor multinationals. Zijn wereldberoemde boek 'De 7 eigenschappen van effectief leiderschap' is interessant voor iedereen die zijn leven bewust wil vormgeven. Dus ook voor managers en ondernemers.

Hoe geef je op een constructieve, effectieve manier richting en inhoud aan je leven? Dit is de centrale vraag waar het boek antwoord op geeft. Covey giet het 'plan van aanpak' in een gestructureerd ontwikkelingsmodel. 
De eerste grote stap die gemaakt moet worden is de stap van afhankelijkheid naar onafhankelijkheid. 

Hierbij begin je met je eigen agenda voor het leven te bepalen. Je bent je ervan bewust dat je architect bent van je eigen leven (eigenschap 1) en gaat hiermee aan de slag. 

Je gaat vaststellen wat je in het leven belangrijk vindt, waar je voor staat, wat je wilt bereiken (eigenschap 2). 

Dat wetende ga je pro-actief en met de juiste prioriteitsstelling (timemanagement) aan de slag (eigenschap 3). 

De tweede grote stap is die van onafhankelijkheid naar wederzijdse (zelfgekozen) afhankelijkheid. Je blijft weliswaar onafhankelijk, maar tegelijkertijd besef je dat je met anderen meer kunt bereiken dan alleen. Je weet wat je waard bent, maar je weet ook dat je de ander nodig hebt om (gemeenschappelijke) doelen te realiseren. Dat bereik je door te denken in termen van win/win. 

Hierbij zoek je bij conflicten altijd naar oplossingen die recht doen aan alle partijen en waarbij geen verliezers zijn (eigenschap 4). 

Je eerst concentreren op het begrijpen van de ander en dan pas energie stoppen in het begrepen worden, is eigenschap 5

De derde benodigde eigenschap om wederzijdse afhankelijkheid te bereiken, is het synergetisch werken. Hieronder wordt verstaan dat je aanpak fundamenteel gebaseerd is op respect, samenwerking en vertrouwen (eigenschap 6). 

De laatste, zevende eigenschap is het onderhoud. Door voldoende oefening, rust etc. houd je de conditie van je lichaam, geest en relaties op peil.

'De 7 eigenschappen van effectief leiderschap' is een aansprekend boek. Dat blijkt ook wel uit de verkoopcijfers (12 miljoen in 2002). De kracht van dit boek ligt in de structurering. Vooral de fundamentele gedachte dat je eerst onafhankelijk moet worden om vervolgens weer een zelfgekozen wederzijdse afhankelijkheid moet aangaan, geeft inzicht en bewustwording. Dat Covey vervolgens al de stappen uitgebreid toelicht en met veel praktijkvoorbeelden illustreert, maakt het een herkenbaar en toegankelijk boek. 
Frans van Schijndel heeft als mede-eigenaar het ICT bedrijf Kender Thijssen grootgemaakt. Na dertien jaar hield hij het als directeur voor gezien en richtte hij Het Laar, centrum voor werk en persoonlijke ontwikkeling, op. Hij heeft een groot aantal managers gecoacht en is van mening dat leidinggevenden hun medewerkers op een betere manier kunnen motiveren.


© SPAGAAT 2011